Формальный мейл экзамена по чешскому на B2 (zkouška z češtiny pro cizince na B2, UJOP)

Как написать формальный мейл в письменной части экзамена на B2?


 

Исходный текст студента (пример, как НЕ надо)

 

Pracuju na stavbě jako elektrikář. Stavíme nový byznys centrum AFI city, který se nachází na Kolbenova. Poprvé když jsem přišel na stavbu, dělal jsem těžkou práci. To znamená, že jsem musel táhnout kabel a sbírat odpad. Ale teď mám hodně zkušenosti, a umím zapojovat lampy a instalovat rozvaděče. Pracuju už asi tři roky a mám plat ve výši sto deset korun za hodinu. Chtěl bych abyste zvýšil mě plat. Protože jsem hodný elektrikář a dělám svou práci rychle a kvalitně. Také když přicházejí noví pracovníky, vysvětluji jim co mají dělat. Občas to není lehké. Proto prosím vás zvýšit mě plat na čtyřicet korun za hodinu. Doufám, že to nebude pro vás tak těžké.

 

Текст с выделенными ошибками

 

Pracuju na stavbě jako elektrikář. Stavíme nový byznys centrum AFI city, který se nachází na Kolbenova. Poprvé když jsem přišel na stavbu, dělal jsem těžkou práci. To znamená, že jsem musel táhnout kabel a sbírat odpad. Ale teď mám hodně zkušenosti, a umím zapojovat lampy a instalovat rozvaděče. Pracuju už asi tři roky a mám plat ve výši sto deset korun za hodinu. Chtěl bych abyste zvýšil mě plat. Protože jsem hodný elektrikář a dělám svou práci rychle a kvalitně. Také když přicházejí noví pracovníky, vysvětluji jim co mají dělat. Občas to není lehké. Proto prosím vás zvýšit plat na čtyřicet korun za hodinu. Doufám, že to nebude pro vás tak těžké.

 

Самые главные ошибки

  • нет обращения к работодателю
  • нет деления на абзацы
  • нет формальной фразы и подписи в конце письма (см. вариант «как надо»)
  • есть элементы разговорной речи, которая недопустима при написании формальных писем

Комментарий к ошибкам

  • pracuju – разговорная форма, в деловой переписке pracuji
  • centrum – средний род, а значит nové, které
  • «na Kolbenova» — разговорно и с ошибкой, нужно v ulici Kolbenova
  • hodně koho, čeho? zkušeností
  • sto deset korun NA hodinu
  • перед abyste нужна запятая
  • zvýšit plat komu? à abyste mi zvýšil plat (но это все равно звучит как приказ и недопустимо в формальной просьбе)
  • hodný elektrikář – ласковый электрик – наводит немного на другие мысли. Hodný говорим собаке, когда приносит брошенную ей палку 😊 или когда благодарим кого-то за что-то приятное, что нам сделали, а здесь было бы уместно слово dobrý
  • přicházejí kdo, co? noví pracovníci – живые мужики в 1-м падеже, k -> c
  • «prosím vás zvýšit mě plat na čtyřicet korun za hodinu»
  • Уважительное Vás — пишем с большим V
  • На 40 крон – нужен предлог o 40 korun
  • Сама конструкция получилась кривая, звучит как калька с русского: «прошу Вас поднять мне зарплату». Чем заменить? Например, rád bych Váš požádal o zvýšení platu

Как надо: пример письма для письменной части экзамена B2


Vážený pane řediteli,

pracuji ve firmě AB Technologies na pozici elektrikáře a v současné době se kromě jiného podílím na stavbě nového byznys centra AFI City v ulici Kolbenova.

Zpočátku, tedy jako nový zaměstnanec, jsem plnil spíše těžší a méně pokročilé úkoly. Po třech letech na této pozici už jsem však získal mnoho nových zkušeností i konkrétních dovedností (zapojování lamp, instalace rozvaděčů, apod.), které při práci pravidelně využívám. Svou práci odvádím rychle, kvalitně, a hodlám se i nadále učit a zlepšovat. Mimo mou pracovní náplň navíc běžně provádím zaškolení nových pracovníků. I přesto můj plat zůstává na úrovni 110 Kč/hod.

Rád bych Vás tedy tímto požádal o zvýšení mého platu na 150 Kč/hod. Pokud to bude ve Vašich možnostech, budu Vám moc vděčný za kladné vyřízení mé žádosti.

S pozdravem

Ivan Ivanov


О чем нужно помнить при написании таких заданий

  1. Начать письмо нужно с обращения к адресату (Vážený pane řediteli – если Вы пишете директору, Vážený pane doktore – если Вы пишете доктору и т.п.)
  2. Закончить письмо нужно формальной фразой и подписью (Ваше имя и фамилия)
  3. Если Вы пишете žádost, то нужно попросить то, что велено, если это stížnost, то нужно пожаловаться, и т.д.
  4. Если это формальное письмо, нужно придерживаться соответствующего стиля речи (обращаемся на Вы, никаких приказов и требований, вежливые формулировки), если это неформальный текст (смс или мейл другу), то писать так, будто Вы реально пишете другу (обращаемся на ты, пишем в дружеской манере и т.д.)
  5. В процессе написания возвращайтесь к заданию, смотрите, какие пункты должны быть в тексте упомянуты (неважно, в каком порядке они будут расписаны, главное, чтобы все эти body zadání были в Вашем тексте)
  6. Если сказано, что в тексте должно быть минимум 100 слов, это значит, что должно быть хотя бы сто, но если напишете 130-150, это ОК, это не наказуемо, но чем больше всего Вы напишете, тем больше ошибок Вы можете сделать.

Желаем Вам удачи на экзамене!

Катя и команда школы чешского CzechKat

Корзина для покупок